Investeeringute raamatupidamine

Investeeringute raamatupidamine

Investeeringute raamatupidamine

Investeerimine ettevõtte kaudu on Eestis aina populaarsem. Sõltuvalt investeeringu tüübist võib see pakkuda olulist maksusoodustust – võimaldab investeerida maksueelset raha ja aitab edasi lükata maksukohustust. 

See tingib ka raamatupidaja valimist selle järgi, et tal oleks oskused ja teadmised investeeringuid raamatupidamises korrektselt kajastada.

Erinevate varaklasside investeeringute kajastamine

Tegelen nii üürikinnisvara, aktsiate, võlakirjade, ühisrahastuse, krütovarade kajastamisega raamatupidamises. 

Investeeringute korrektne kajastamine raamatupidamises:

  • Investeerimine väärtpaberitesse maaklerkontode vahendusel (nt. Interactive Brokers, Lightyear)
  • Investeerimine ühisrahastuse platvormidel (nt. Mintos, Omaraha)
  • Krüptoraha soetamine maakleri kaudu (nt. Kraken, Binance)
Investeeringute kajastamine raamatupidamises

Korduma kippuvad küsimused

Aktiate soetamiseks on vajalik ettevõttele tellida LEI kood ehk võtta ennast arvele LEI registris. LEI koodi on vaja uuendada vastavalt valitud paketile iga ühe, kolme või viie aasta järel. Lihtsalt aksiate hoidmiseks, kui ei toimu tehinguid, pole LEI koodi vaja uuendada.

Kord aastas tuleb esitatada Äriregistrile tavapärane majandusaasta aruanne.

Juhul kui ettevõttel on ka käive, mis ületab aastas 40 000 euro piiri, siis on kohustuslik ettevõtte registreerida käibemaksukohustuslaseks ja esitada igakuiselt käibedeklaratsioon.

Selleks, et saada ettevõttesse raha, mida edasi investeerida tulebki tegeleda ettevõttlusega ja teenitud raha saab edasi investeerida.

Kui omanik soovib enda raha ettevõttesse panna, siis tavapäraselt annab omanik ettevõttele laenu, mida on võimalik tulevikus maksuvabalt tagasi maksta.

Koosta enda ja oma ettevõtte vahel tasuta vara kasutamise leping, millega annad oma kinnisvara tasuta ettevõtte käsutusse.

Seejärel saad ettevõtte kaudu kinnisvara välja üürida. See tähendab, et üürileandja on ettevõte ja arveid esitatatske ja tasutakse samuti läbi ettevõtte.

Eluruumide üüritulu on maksuvaba, seega isegi kui käive ületab 40 000 eurot aastas ei ole kohustust registreerida ettevõtte käibemaksukohustuslaseks.

Eraisikuna investeerides ei ole seaduslikku nõuet pidada investeeringute raamatupidamist samal viisil nagu ettevõtetel.

Siiski on mõistlik enda investeeringute kohta arvestust hoida, eriti seoses nende soetusmaksumuse, turuväärtuse ja saadud tulu või kahjumiga. See aitab paremini jälgida investeeringute tootlust, planeerida maksukohustusi ja teha informeeritud finantsotsuseid.

Eraisiku investeeringute puhul on oluline olla teadlik maksukohustustest, näiteks tulumaksus. Isiklik raamatupidamine investeeringute kohta aitab säilitada head ülevaadet oma finantsseisundist.

Kui ettevõttel puudub majandustegevus ja tal on ainult investeeringud, siis on investeeringute raamatupidamine endiselt vajalik.

Investeeringute raamatupidamine aitab jälgida nende investeeringute väärtust ja tagada nende õige kajastamine finantsaruannetes.

Scroll to Top